به گزارش شهرآرانیوز، نشست صمیمانه مدیران صنایع و فعالان اقتصادی خراسان رضوی با وحید جلالزاده، معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه، صبح امروز (پنجشنبه، ۴ بهمن ۱۴۰۳) با حضور اعضای مجمع نمایندگان استان، محمدرضا توکلیزاده رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی، سیدجواد موسوی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و جمعی از نمایندگان دستگاههای اجرایی در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد.
در این نشست، مسائل مختلفی موردبحث و تبادل نظر قرار گرفت؛ از هماهنگی برای تسهیل سفر هیئتهای تجاری به کشورهای مختلف گرفته تا مسئله اتباع و حقوق گمرکی ترانزیت صادرات و واردات. اهمیت مضاعف این نشست نیز از آنجا بود که خراسان رضوی سومین استان وسیع کشور با بیشترین تعداد اعضای مجمع نمایندگان استان است و با توجه به سفر اخیر رئیس مجلس شورای اسلامی به خراسان رضوی، شرایط برای پیگیری مطالبات بخش خصوصی استان بیش از پیش فراهم است.
به گفته فعالان اقتصادی خراسان رضوی، در شرایطی که حدود ۹۰ درصد از مراودات حملونقل ایران با کشورهای آسیای میانه، ارمنستان و گرجستان توسط ۱۲ هزار دستگاه از ناوگان حملونقل شرکتهای ترانزیت خراسان رضوی انجام میشود و بهطور خاص، ارتباط عمیق ایران و افغانستان زمینهساز تردد روزانه ۱۵۰۰ دستگاه کامیون از چهار گذرگاه مرزی میان ایران و افغانستان است، هنوز هم چالشهای حقوق دولتی در ترانزیت از معبر گمرکات وجود دارد، هم برای تجار غیرایرانی مانعتراشی میشود و هم شرکتهای ایرانی متحمل پرداخت مبالغ هنگفت میشوند.
صاحبان صنایع خراسان رضوی درخواست رسمی برای راهاندازی پروازهای مستقیم از مشهد به تاشکند ازبکستان، عشقآباد ترکمنستان و دوشنبه تاجیکستان داشتند تا همانطورکه در روزهای اخیر، امکان سفر مستقیم تاجران استان به کراچی پاکستان فراهم شد، امکان مشابهی برای شهرهای مهم اقتصادی در آسیای میانه هم فراهم شود. به گفته فعالان بخش خصوصی، امروز در کشورمان فقط ۲۶ رایزن اقتصادی وجود دارند درحالیکه تعداد سفارتخانههای ایران در کشورها بسیار بیشتر از این میزان است و این ضرورت احساس میشود تا دانشگاه وزارت امور خارجه تمرکز بیشتری بر تربیت و آموزش رایزنان متخصص اقتصادی داشته باشد.
در واکنش به اینکه معاون وزیر امور خارجه بر ضرورت جدایی اقتصاد و تجارت از تحولات سیاسی تأکید کرد، فعالان اقتصادی خراسان رضوی از بههمپیوستگی ناگزیر فضای اقتصاد با سیاست گلایه داشتند. به شهادت آنها، فقط در یک نمونه، هماکنون بیش از دو میلیون یورو اجناس و محصولات تولیدکنندگان خراسان رضوی در انبارهای سوریه انباشته شده و در شرایط فعلی، امکان پیگیری رایزنیها و تعیینتکلیف قراردادها وجود ندارد تا درنهایت این شرایط برای آن دسته از شرکتهایی که سهام بورسی دارند، منجر به رقمخوردن زیانهایی تا حد ۱۲۰ میلیارد تومان در ارزش سهام شود.
علاوه بر این موارد، مسئله حقابه موردمناقشه ایران و ترکمنستان، پرونده ارتقای دانشگاه علوم پزشکی مشهد به جایگاه بینالمللی، ارائه آگهیهای بازرگانی بینالمللی از محصولات دانشبنیان استان در رسانههای خارجی و توجیه بیشتر سفرای جمهوری اسلامی برای ایجاد ارتباط میان صاحبان صنایع و بازارهای غیرایرانی از دیگر مسائلی بود که موردتوجه، بحث و بررسی قرار گرفت.